Training en keuze apparatuur

Een onderdeel van zakelijk vloggen is natuurlijk het gebruik van de juiste apparatuur. Wij adviseren je wat je voor welk budget kan aanschaffen of welke andere vormen er zijn om toch een zakelijke vlog te realiseren! (Bij een aantal middelgrote klanten komen we 1 keer in de maand of 1 keer in de twee maanden langs om alle vlogs op te nemen) Het gaat ook om de branche waarin je zit wat je kan gebruiken, voor bedrijven met jeugd als doelgroep kun je al denken aan een iphone of ipad. Welke uitstraling waarbij past, daar zijn de voorgesprekken voor. Wil je zelf opnemen en editten, dan is dit erg goed en duidelijk uit te leggen, tijdens de training die daar voor is. We leggen je het gebruik van de camera en het geluid uit en maken je wegwijs met het editten er van. Ook hier kunnen we delen van het proces overnemen (voor en achterkant video professioneel laten vormgeven door ons bijvoorbeeld. Of de edit verzorgen) Hieronder een paar voorbeelden van apparatuur, beeld en geluid, dit zijn prima producten, maar er zijn er zoveel meer, het is een keuze die ik gemaakt heb op basis van ervaring en advies:

iphone / ipad / android phones

Deze slideshow vereist JavaScript.

Zeker de nieuwste toestellen leveren een geweldige kwaliteit op en de bewerkingsprogramma zijn legio Imovie en Adobe Premiere Clip voor op je mobiel of tablet werken zeer goed en kunnen alles aan.

Zo kun je met een mobiel apparaat en een bewerkingsprogramma prachtige video’s maken. Video’s die zeker kwalitatief geaccepteerd worden door de mainstream en zonder grote kosten gemaakt kunnen worden.

Een stap verder: Semi-Pro 

Canon PowerShot S110

Prestaties en connectiviteit in zakformaat

De PowerShot S110 combineert een helder f/2.0 objectief en een gevoelige Canon CMOS voor superieure resultaten in zakformaat. Wi-Fi voor direct delen en GPS-labels via mobiele apparaten. PowerShot-S110_Angle3_000000_tcm16-962913 Canon-PowerShot-S110-digital-cmaera

Voordelen

  • 12,1 Megapixel CMOS; HS System met DIGIC 5
  • 24mm f/2.0 5x zoomobjectief
  • Intelligent IS
  • Wi-Fi en GPS via mobiel
  • Instelring voor objectief, Volledig handmatig en RAW
  • 7,5 cm (3,0 inch) LCD-touchscreen
  • Full HD-movies, HDMI-CEC
  • High-speed Burst HQ
  • Smart Auto
  • Optionele onderwaterbehuizing voor 40 meterSchermafbeelding 2015-06-19 om 09.31.59

Geluid

Net als beeld is geluid belangrijk voor een goede beleving van de video. Het geluid op de meeste camera’s is niet al te best. Je zult dus een investering moeten maken om een geluidskwaliteit aan je video toe te voegen. Nu kun je het zo duur maken als je wilt en dat kan…… maar wij kiezen voor een zeer betaalbare oplossing en dat is de: ZOOM H1

Deze slideshow vereist JavaScript.

Vasthouden of neerzetten met een statief voor op je bureau, of draadloos maken met een Lavelier. Ook op een camera vast te zetten. Goede kwaliteit en veel gebruiksgemak. Ook bij een camera die geen ingang voor externe audio heeft is deze Zoom H1 juist geschikt

Omschrijving Zoom H1 Handy Recorder v2

De gebruiksvriendelijke en nauwkeurige Zoom H1 Handy Recorder verricht zijn stereo-opnamewerk zonder omwegen. Deze compacte audiorecorder heeft een uitstekend gehoor én gevoel voor muziek. Hij registreert elk woord, iedere toetsaanslag en elk zuchtje wind. Met zijn twee gevoelige microfoons pikt hij elk subtiel auditief detail feilloos op.

Arsenaal

De Zoom H1 Handy Recorder legt met genadeloze precisie je stem vast. De stereomicrofoons zijn op een denkbeeldige XY-as geplaatst. Zo wordt het geluid onvervormd geregistreerd, ongeacht de positie van de geluidsbron ten opzichte van de audiorecorder. U slaat de bestanden naar keuze op in het hoogwaardige PCM- of MP3-formaat. Bovendien maakt u dankzij het lowcut-filter in elke situatie kraakheldere opnamen.

Praktisch ingesteld

Via de USB 2.0-poort zet u geluidsopnamen snel over naar uw computer om de bestanden naar hartelust te bewerken. Dankzij de meegeleverde microSD-kaart van 2 GB heeft u alle plaats voor uw geluidsopnamen, en u breidt deze ruimte eenvoudig uit met microSD(HC)-geheugenkaartjes tot maximaal 16 GB. Bovendien heeft de Zoom H1 Handy Recorder een lange adem met een gebruiksduur tot 10 uur op een AA-batterij.

Video is licht

Goed licht is belangrijk bij een opname van een video, baseer daar je keuze op. Bij daglicht is het prima te doen, maar veel camera’s kunnen niet goed om gaan met semi-donkere ruimtes. Zorg dus voor voldoende licht om je heen, of ga een stap verder en koop een lichtset. voorbeeld hieronder:

Schermafbeelding 2015-06-19 om 10.08.40

Pro

Je kunt nog een stap verder gaan qua opnames en dan kom je uit bij de spiegelreflex camera of de echte videocamera.

Ik gebruik zelf twee camera’s, de Nikon D7100 en de JVC pro HD

Nikon D7100

2334517197

Omschrijving Nikon D7100 + AF-S DX VR 18-105mm

De Nikon D7100 is een spiegelreflexcamera met een 24,2-megapixels DX-formaat CMOS-sensor. Deze sensor biedt een crop van 1.5x, maar de extra 1.3x cropmodus breidt de crop uit naar 2x. Ik heb deze camera ook gekozen omdat het beter dan bijna welke camera in deze prijsklasse en daarboven prachtige video-opnames maakt.  De iTTL Speedlight-flitser heeft een groothoek-bereik, maar biedt ook draadloze aansturing voor externe flitsers. Zo is de veelzijdige Nikon D7100 klaar voor zowel een normaal fotoreisje als een meer professionele fotoshoot. Het 51-punts focussysteem bestrijkt bijna het gehele frame, waardoor je je focus kunt neerleggen waar je wilt. De 15 cross type-sensoren detecteren zowel horizontaal als verticaal de contrastvariaties, waardoor de D7100 razendsnel en uiterst precies het onderwerp in focus heeft.

JVC pro HD

jvc-prohd-gy-hm100-6yz

Omschrijving JVC GY-HM100 Full HD 3CCD

De JVC GY-HM100 Full HD 3CCD is een flexibele compacte handheld-camcorder. Zowel zijn body als zijn functies zijn geheel naar uw hand te zetten. Of het nu gaat om on-set of off-set filmen, direct cinema of controlled cinema, de GY-HM100 past zich aan de situatie aan. De videocamera neemt de beelden op in een kwaliteit van 1920 x 1080. Het professionele 3CCD-systeem zorgt dat kleur, contrast, diepte en balans alom aanwezig zijn in de beelden. Daarnaast is de videocamera zo lichtgevoelig, dat hij zelfs vanaf 30 lux al met volledig videosignaal filmt. (Om u een indicatie te geven: een bewolkte dag is 1000 lux.) Op een statief presteert de JVC GY-HM100 uiteraard optimaal, maar ook wanneer er beweging is zorgt de snelheid van de camera voor een uitstekende kwaliteit. Het beeld wordt met 35 megabits per seconde vastgelegd, een bitrate wat veel hoger is dan in vele andere handheld-camcorders. Deze bitrate is overigens volgens MPEG2 long GOP, een wereldwijd geaccepteerde compressie wat door alle populaire editing-programma’s wordt ondersteund.

Uitgebreide audio

De JVC GY-HM100 Full HD 3CCD is standaard uitgerust met een richtmicrofoon. Deze vindt zijn aansluiting in een van de twee XLR-aansluitingen, net als een optionele externe microfoon. De audio opname kan automatisch worden geregeld met ACG, of, wanneer u de situatie goed kunt controleren, per kanaal met de hand. Gebruik voor dit laatste de audio meter op het 2,8 inch LCD-scherm om pieken in het rood te voorkomen. Voor elke microfoon is 48V-voeding mogelijk, zodat zij hun energie uit de accu van de JVC GY-HM100 kunnen halen. Daarnaast kunnen de ingangen individueel op het sterkere line-niveau worden omgeschakeld. Is geluid minder belangrijk dan draaggemak en comfort? Haal dan de handgreep met microfoon en audioblok van de GY-HM100 af, zodat u een compacte videocamera over houdt. Uiteraard zit u dan niet helemaal zonder geluid, deze camera heeft ook een stereomicrofoon.

Handmatige instellingen

Wanneer u geen controle heeft over de situatie, bijvoorbeeld bij direct cinema, dan is het handig om de JVC GY-HM100 Full HD 3CCD volledig op de automatische piloot te zetten. Maar wanneer u de ruimte heeft, dan is het natuurlijk prettig om de camera volledig naar uw hand te zetten. De meest bekende handmatige instellingen zijn diafragma, sluitertijd en witbalans. Maar de GY-HM100 heeft ook bijvoorbeeld Gamma, Knee, Matrix en Gain onder de knop zitten. JVC heeft ook gedacht aan situaties waar u uw handmatige instellingen nodig heeft, maar weinig controle heeft, zoals bruiloften. Daarom zijn er drie toetsen aanwezig, waar u zelf functies aan kunt toewijzen, zoals een witbalans voor binnen en een witbalans voor buiten. U kunt nu snel bij uw veelgebruikte instellingen, zodat u minder kans heeft op een gemist moment.

Focus en zoom

De JVC GY-HM100 Full HD 3CCD heeft een Fujinon HD lens met 10x optische zoom. Deze zoom is subtiel en schokloos te bewegen met de zoomhendel. Maar ook met het pookje naast het LCD-scherm en met de objectiefring is de zoom te bewegen. U kunt altijd kiezen. Het is maar waar u op dat moment het beste bij kunt, of waar u de beste controle over heeft. De optische beeldstabilisator houdt trillingen en schokken van de camera in de hand. Scherpstellen kan uiteraard ook handmatig. Maar wanneer u uw onderwerp in het vizier heeft en een beetje hulp kunt gebruiken, dan zoekt focus assist het scherptepunt voor u. Leg hem vast, blijf op dezelfde afstand en uw onderwerp blijft altijd scherp. De focus is met dezelfde ring te controleren als de zoom.

Opslag en nabewerking

Alle informatie wordt weggeschreven op een SDHC-geheugenkaart tot een maximale capaciteit van 32 GB. In de JVC GY-HM100 Full HD 3CCD kunnen twee geheugenkaarten worden gebruikt, waarbij de opnamen naadloos overgaan van de ene kaart op de andere. U heeft dus maximaal 64GB ruimte om vol te schieten. Dit systeem bepaalt niet alleen het formaat van deze handheld-camcorder, maar ook de kwetsbaarheid. U heeft geen last van complexe bewegende onderdelen die bandjes moeten uitspugen (of dit weigeren). Het staat gewoon veilig op zo’n compact kaartje. De beelden worden verpakt in een Shoot-To-Edit-file. Het MOV. en .MP4-formaat kan direct op een tijdlijn worden neergezet om bewerkt te worden. U hoeft de beelden niet om te zetten, dus die tijdrovende klus kunt u nu gewoon overslaan. En iedereen weet ondertussen heel goed dat tijd een kostbaar ding is in de wereld van de film.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s